Wat is hybride werken en hoe organiseer je dit als werkgever?

Wat is hybride werken en hoe organiseer je dit als werkgever?

De algemeen directeur van Unilever, Alan Jope, heeft gezegd dat zijn kantoormedewerkers nooit meer terug zullen keren naar vijf dagen per week achter een bureau, wat aangeeft hoe groot de behoefte inmiddels is om meer flexibel of ‘hybride’ te gaan werken. Hij zei: “We verwachten nooit meer terug te gaan naar vijf dagen per week op kantoor. Dat lijkt nu zo ouderwets.”

Dat is een hele aardverschuiving voor bedrijven, voor grote multinationals maar ook voor kleinere ondernemers. Waar moet je als werkgever rekening mee houden bij het overgaan naar een hybride of flexibele manier van werken?

Hier zijn vijf zaken om bij stil te staan als als werkgever, om hybride werken binnen jouw team tot een succes te maken.

  1. Vertrouwen

Vertrouwen opbouwen bij je personeel en je klantenbestand is cruciaal om de overstap naar hybride werken te versnellen, het maximale uit tijd en budget te halen en om je werknemers de nieuwe manier van werken te laten accepteren. Vertrouw jij je medewerkers als je ze niet kunt zien?

  1. Cultuur

Als de cultuur binnen jouw bedrijf is ‘de manier waarop we dingen hier nu eenmaal doen’ en verandering niet iets is waar je werknemers direct voor openstaan, dan is er werk aan de winkel. Om het personeel enthousiaster te maken over flexibel werken vanuit huis, zul je eventuele bezorgdheid en twijfels weg moeten nemen, en vragen moeten beantwoorden. Luister dus goed naar wat er speelt binnen je team. Een hybride model verandert de bedrijfscultuur. Welke aspecten van jouw bedrijfscultuur moeten worden aangepast, en wat valt weg? Bespreek dit openlijk met je medewerkers, zodat iedereen tevreden is met de veranderingen en de productiviteit en sfeer er niet op achteruit gaan.

  1. Technologie

We hebben allemaal gezien hoe technologie de overgang naar flexibel werken heeft versneld, vooral in 2020. Zoom is nu een begrip en de mogelijkheid om virtueel te werken, presenteren en samenwerken wordt als vanzelfsprekend gezien. Investeren in de juiste technologie voor flexibel werken wordt een essentieel onderdeel van het budget. Wanneer je verwacht dat je werknemers efficiënt aan de slag gaan vanuit huis, dan zal een werkgever voor een goede werkplek, computer, en internetverbinding moeten zorgen. Een mini-kantoor zoals OfficeCube is een thuiswerkplek die een werkgever bijvoorbeeld in plaats van een lease-auto zou kunnen aanbieden.

  1. Productiviteit

Techniek en communicatie zorgen voor productiviteit op de werkplek. De dagen dat thuiswerken als gelijk stond aan een dagje lekker luieren zijn allang voorbij. 9 op de 10 werkgevers zeggen dat werknemers die thuis werken evenveel of meer werk verrichten dan op kantoor. Maar productiviteit is gekoppeld aan vertrouwen. In een omgeving met veel vertrouwen voelen werknemers zich gesteund door hun managers om een klus af te maken buiten de ogen en oren van kantoor, en managers kunnen ontspannen en hebben geen constante rapportage nodig om te weten dat hun team thuis hard aan het werk is.

  1. Minder personeelsverloop

Een hogere mate van betrokkenheid, vertrouwen en een flexibele werkomgeving kan het personeelsverloop met 87% verminderen. (CIPD). Werken op afstand is momenteel een van de snelst groeiende voordelen die een werkgever kan bieden. Door flexibele werktijden op te nemen in de bedrijfscultuur, werkmethoden en contracten, verdien je die investering snel terug in een grotere loyaliteit onder werknemers en het werven van de juiste mensen.

Post by OfficeCube Info

Comments are closed.